Hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk maar als u hooikoorts hebt, beschouwt uw lichaam deze korrels wel als gevaarlijke indringers. In feite is uw afweermechanisme in de war. Om de indringers te bestrijden, maakt uw lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen.

Hooikoorts kan gepaard gaan met een grote verscheidenheid van symptomen. Jeukende en tranende ogen en overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel komen veel voor. Ook niezen en benauwdheid horen vaak bij de symptomen. Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise. Alle reden dus om er iets aan te doen!

Als u naar een acupuncturist komt in de periode waarin u al klachten hebt, is de behandeling er allereerst op gericht de klachten te verlichten. Acupunctuur werkt dus ook goed bij acute klachten. Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, zullen we de behandeling ook daar op richten.

Daarom is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve behandeling erg geschikt. Wij adviseren u dan ook om ruim voordat het voorjaar begint met behandelingen te starten. In het voorjaar werkt uw afweermechanisme dan optimaal en zult u geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kunt u kiezen voor een nabehandeling. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.

Wetenschappelijk onderzoek bij acupunctuur en hooikoorts
Hooikoortspatiënten zijn mogelijk gebaat bij acupunctuur. Het vermindert het aantal klachten en patiënten hebben minder geneesmiddelen nodig. Dat blijkt uit een onderzoek onder 422 personen met gras- en pollenallergie uitgevoerd door onder andere het Berlijnse medische centrum Charité. De deelnemers kregen 12 acupunctuursessies, 12 placebosessies of geen behandeling.

Hele onderzoek van 19 februari 2013: http://annals.org/article.aspx?articleid=1583578