Long Covid / Post Viraal Syndroom (PVS)

Long Covid en Acupunctuur

De meeste mensen herstellen redelijk snel na een besmetting met het coronavirus SARS-CoV-2, maar bij sommigen kunnen de klachten weken of zelfs maanden aanhouden en dat wordt long Covid genoemd.
‘Long’ staat dus voor ‘lang’ en niet voor ‘de longen’, al zijn die er vaak wel bij betrokken. En ‘lang’ is dan langer dan 3 maanden.
De klachten zijn divers, maar je kunt denken aan aanhoudende vermoeidheid, krachtsverlies, luchtwegklachten en spijsverteringsklachten. Maar ook concentratieproblemen, vergeetachtigheid en snel geprikkeld zijn kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is je oude leven weer op te pakken.

Post viraal syndroom

Chronische vermoeidheid en aanhoudende klachten na een virusinfectie is niet uniek voor Covid. Ook bij andere virusinfecties zien we dat de één er wel goed doorheen komt, en de ander er in lijkt te blijven hangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doormaken van de ziekte van Pfeiffer. Hetzelfde zien we soms ook bij bacteriële infecties, zoals na een tekenbeet bij de ziekte van Lyme. Wanneer iemand in de periode na het doormaken van een virusinfectie chronische klachten ontwikkelt, spreken we van een post-viraal syndroom (PVS).
PVS wordt ook wel in relatie gebracht met het chronisch vermoeidheid syndroom (CVS). In de praktijk zien we dat er ook relaties kunnen zijn met het ontstaan van burn-out klachten. PVS is daarmee nogal een ongrijpbaar fenomeen.

De rol van acupunctuur bij het herstellen van Long Covid / PVS

Acupunctuur kent een rijke en succesvolle geschiedenis als het gaat om het behandelen van klachten als vermoeidheid, krachtsverlies en concentratieproblemen na ziekte.
Op het eerste gezicht kunnen de klachten willekeurig lijken. Maar met een indeling volgens de Chinese geneeswijzen ontstaan er vaak duidelijke verbanden. Aan de hand daarvan bepaalt de acupuncturist welke verstoringen er gaande zijn en welke orgaansystemen ondersteuning nodig hebben. Zo ontstaat er een heldere diagnose.
Het doel is uiteraard om het herstelproces en terugkeer van vitaliteit en gezondheid te bevorderen. Acupunctuur zet Qi (uw lichaamsenergie) in het lichaam in beweging. Hierdoor kan uw eigen immuunsysteem ziekteverwekkers beter bestrijden en kan het lichaam sneller herstellen. Dit is de weg terug naar een betere balans van zowel lichaam als geest.