Slaapproblemen

Slaapproblemen / slapeloosheid

De meeste mensen hebben hun nachtrust hard nodig om de volgende dag weer genoeg energie te hebben. Daarom is het belangrijk dat u voldoende slaapt, zodat u 'de accu' weer op kunt laden. Krijgt u onvoldoende slaap, dan heeft dat direct invloed op uw welzijn en gedrag. We spreken in dat geval van een slaapstoornis.

Slaapstoornissen kunnen zijn:

  • Moeite met inslapen
  • Slecht doorslapen
  • Te vroeg wakker worden
  • Droomverstoorde slaap

In Nederland heeft ruim 15% van de bevolking af en toe last van slapeloosheid. Tweederde hiervan bestaat uit vrouwen. De term 'slapeloosheid' (insomnia) wordt gebruikt om aan te geven dat er een chronisch tekort is aan nachtelijke slaap. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is verschillend. Sommige mensen hebben genoeg aan enkele uren slaap, anderen moeten beslist acht uur slapen om zich uitgerust en fit te voelen.

Bij het ouder worden komt het vaker voor dat we 's nachts even wakker worden en daarna weer inslapen. Dat is niet ongewoon of ongezond. Als het slaaptekort uw dagelijks leven overdag beïnvloedt, waardoor het moeilijk wordt normaal te functioneren, dan wordt het een probleem. We kunnen hierbij denken aan:

  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Vermindering van de eetlust
  • Verlaging van de algehele weerstand

Er bestaan vele huismiddeltjes tegen slapeloosheid. Voorbeelden hiervan zijn: het bekende glaasje melk, een wandeling voor het slapen gaan of een geurlampje met lavendelolie in de slaapkamer. Als dit soort middeltjes onvoldoende helpen, kiezen mensen soms voor een tijdelijke behandeling met slaapmiddelen (zoals Temazepam of Normison). Deze middelen hebben helaas het nadeel dat er snel gewenning optreedt: het middel werkt niet meer of er is een steeds hogere dosering van nodig. Daarbij is er het gevaar van verslaving: je kunt niet meer zonder of je krijgt na het stoppen ontwenningsverschijnselen. Een belangrijk nadeel is verder, dat mensen die slaapmiddelen gebruiken zich vaak overdag ook minder helder en alert voelen.

Helpt acupunctuur bij slapeloosheid?

Vanuit de acupunctuur wordt slapeloosheid gezien als een verstoring van de energiebalans.
Een verstoring in de energiebalans kan ervoor zorgen dat u 's nachts wakker ligt, terwijl u overdag vermoeid bent en te weinig energie hebt.

Acupunctuur kan u helpen deze balans te herstellen.Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de ernst van de slapeloosheid en hoe lang u al slaapproblemen ervaart. Vaak treedt er na 4 behandelingen al een verbetering op in het slaappatroon. De slaap is langer en dieper; u wordt beter uitgerust wakker. Naarmate u beter slaapt kunnen de behandelingen in frequentie afgebouwd worden.