Blog (1)

De Tablet-nek, whatsapp-duim en muisarm

Maakt u veel gebruik van social media en heeft u de laatste tijd steeds vaker nek, duim of arm klachten? Dan zou u best eens last kunnen hebben van een tablet-nek, whatsapp-duim of muisarm.  Tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Hoe komt het dat deze snufjes kunnen leiden tot klachten?
 
Niet alleen jongeren hebben hier mee te maken, iedereen heeft tegenwoordig een tablet of smartphone en daar kan je behoorlijke nekpijn van krijgen. 
Pijnklachten kunnen ontstaan door een verminderde doorstroming en circulatie van energie (Qi), bloed en vloeistoffen in het lichaam. Vaak zitten, lopen of liggen we in een houding die wdeze doorstroming moeilijk maakt. Dat geeft op zijn beurt pijnklachten die kunnen variëren van zeurderig, stekend, dof en zwaar tot een tintelend gevoel. 
Kortom: een verkeerde houding kan leiden tot ernstige, chronische klachten.
 
Door het gebruik van alle nieuwe apparatuur letten we niet goed meer op onze houding. Het altijd contact houden met anderen en op de hoogte willen zijn van alles en iedereen om ons heen is belangrijk. Dit doen we staand, zittend, hangend en liggend. Vaak met ons hoofd naar het apparaat toe in plaats van andersom.
Zonder dat we het door hebben brengen we dus veel tijd door in een verkeerde lichaamshouding wat tot nek-, schouder- en armklachten kan leiden.
 
Wat kunt u hier zelf aan doen?
Zorg dat u rechtop zit: als de wervels recht op elkaar steunen worden de spieren ontlast en staat er dus minder spanning op. 
Breng de tablet of smartphone naar uw gezichtsveld en niet andersom. Kruip niet in het toestel.
Hoe zit u op dit moment dit te lezen?
 
Heeft u iets te vertellen wat wat meer typewerk vereist dan kan dit erg belastend zijn voor uw duimen, die een groot deel van het typewerk verrichten wanneer u van een mobiele telefoon gebruik maakt.  Stuur in dat geval liever een mailtje in plaats van een Appje op uw smartphone. Gebruik eventueel een los toetsenbord bij uw tablet, dit geeft u tevens de mogelijkheid om beter op uw houding te letten. 
 
Hoe staan uw schouders op dit moment?
Let er tijdens het gebruik van smartphone en tablet op dat uw schouders ontspannen zijn en laag hangen. Zo blijft de bloedsomloop goed en de spieren ontspannen.
 
Mocht u ondanks deze aandachtspunten toch klachten ontwikkelen of blijven de klachten aanwezig? Dan is het raadzaam op professionele hulp in te roepen. Meestal verdwijnen de klachten niet spontaan en heeft u hulp nodig.
Acupunctuur Heerenveen kan u daarbij helpen.
Het is ook mogelijk de praktijk te bellen voor vrijblijvend advies.
 
Kijk op www.acupunctuur-Heerenveen.nl voor meer informatie over de praktijk en acupunctuur.
 
 
maandag, 19 januari 2015 23:33

Hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk maar als u hooikoorts hebt, beschouwt uw lichaam deze korrels wel als gevaarlijke indringers. In…