Menstruatieklachten

Behandeling van menstruatieklachten / PMS met acupunctuur

De meeste vrouwen hebben voor en tijdens hun menstruatie nauwelijks lichamelijk klachten. Een licht gevoel van onbehagen kan erbij horen, maar het komt ook voor dat vrouwen erg veel last hebben van hun menstruatie en er hinder van ondervinden in het dagelijks leven. We spreken dan van menstruatieklachten.

Onder menstruatieklachten verstaan we een grote variatie aan klachten die met elkaar kunnen samenhangen, en onder invloed staan van de hormoonwisselingen in het lichaam van de vrouw. Dat kunnen zowel lichamelijke als emotionele klachten zijn.

Premenstruele klachten (ook wel Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd) ontstaan ongeveer twee weken voor de menstruatie en verdwijnen of verminderen als de menstruatie begint. Met acupunctuur kunnen deze klachten behandeld en vaak zelfs voorkomen worden.

Symptomen die vlak voor en tijdens de menstruatie kunnen optreden

Vóór het begin van de menstruatie bouwt zich in de onderbuik een spanning op die op zichzelf heel natuurlijk is. Bij sommige vrouwen loopt deze spanning echter zo hoog op dat het hevige pijn of krampen in de buik kan veroorzaken. Daarnaast kunt u last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, gewrichtspijn, rugpijn die soms uitstraalt naar de bovenbenen en gespannen/pijnlijke borsten of tepels. Vaak treedt een combinatie van deze klachten op.

De menstruatie komt in een (ongeveer maandelijkse) cyclus, waarbinnen een verstoring kan optreden zodat de menstruatie onregelmatig wordt. De menstruatie kan hierdoor te lang aanhouden of juist te kort duren. Andere klachten die voorkomen tijdens de menstruatie zijn: overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen en menstruatiepijn.

Bekende emotionele klachten die kunnen optreden vlak voor of tijdens de menstruatie zijn stemmingswisselingen, depressiviteit en prikkelbaarheid.

Kan acupunctuur mij van mijn menstruatieklachten af helpen?

Door het cyclische karakter van de menstruatie kunnen menstruatieklachten heel goed met acupunctuur worden behandeld. Aanvankelijk zal ik u wekelijks behandelen. Eén van de aangrijpingspunten van de acupunctuur behandeling is de hormoonhuishouding. U hoeft uiteraard niet bang te zijn dat de behandeling van invloed is op de werking van de anticonceptiepil. Na zes tot acht behandelingen kunnen we beoordelen of u baat heeft bij de behandelingen. Dan zal ik met u bespreken of het zinvol is om op dezelfde manier met de behandeling verder te gaan of dat we kunnen volstaan met een behandeling vlak voor de volgende menstruatie.